Mai napon az előadásom témája a tavaszi egészség megőrzése és betegsége megelőzése. A „yang-sheng” hagyományos kínai orvos kifejezés. Jelentése: táplálni, megőrizni és védelmezni az emberi egészséget.

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint anyagokból álló villágba élünk. Az anyagok folyamatos mozgásban vannak, pl.: eső, hó, szél, dér, állatok, növények, napfény, levegő, vízek, stb. Az ember is része a természetnek. A környezetünk változása hatással van az emberre is. Hogy elérjük a célunkat: az egészség megőrzéste és betegség megelőzéste, az embernek a változó környezeti világgal harmóniában kell lennie.

Tavasz van. Mire kell vigyáznunk? Tavasszal főlemelkedik a hömérséklet. A hömérséklet ingadozása miatt a reggelek és az éjszakák még hidegek , a szelek is erősek. Az évszakra jellemző betegségek: máj betegség, szív betegség,magasvérnyomás , asztma, szélütés, stb. A következőekben néhány egyszerű módszert  mutatunk be a betegség megelőzésére.

1, Hömérséklet

A tavaszi egészség megőrzés és betegség megelőzés fontos szempontja, hogy melegen kell tartani magunkat. A  fontos határ pedig a +15℃ . Az idős embereknek és a gyenge alkatú embereknek 15℃ alatti hőmérsékleten már vigyázni kell a melegen tartásról. Amikor a hőmérséklet tőbb mint 7 napja 15℃ fölött van , akkor nem kell figyelni a melegen tartásra .

2, A tavasz meleg tartása

A meleg tartás nem csak azt jelenti , hogy leveszük a vastag ruhát, hanem , hogyan és mily 4 testrészünkre kell különös figyelmet szánni.

1, Csukló

A testünkben található 12 meridián közüll a szív meridián , a tüdő meridián , a vastag- és vékony bél meridiánok mind ezen haladnak át útjuk során. A csuklón van egy „shen-men” nevű akupunktúrapont,mely a kissujj oldalán , a csukló hajtás vonolán található. A szív meridián egyik akupontja. Akupresszurás módszerrel hüvelykujjal naponta 2-3 szor 5 percet kell masszirózni. Nem szabad túl erősen nyomni. Kezelhető panaszok : mellkasi nyomás, szorrongás, szívdobogás(palpitáció), álmatlanság, stb.

A csukló külső részén van egy „ Yang-lao” nevű akupont. Ezt az akupontot masszírozva enyhiti a vál és a kar fájdalmat.

2, Derék

Az akupont neve „shen-shu”, más néven vese-shú. A derék lumbális csigólya tővisnyulvány két oldalán 2 ujjni távolságban helyezkedik. Ez az akupont nagyon közel van a veséhez. Ezt a pontot masszírozva erősíti a derekat, a vese funkcióját, és segíti az impotencia beteget is.

Kezelés módszer : masszázs. A 2 ökölbe szórított kézzel, az ujj izületi oldalon az akupontra helyezve kör-körős mozdolattal , először befelé 9 szer, utána kifelé 9 szer,ősszesen oda-vissza 36 szor kell masszírozni.

3, Láb

Ha a lábunkat melegen tartjuk, egész évben kevesebb lesz a fájdalom. A testünkben található 12 meridián közül a máj meridián , a vese meridián , a lép meridián , a gyomor meridián, az epehólyag meridián és a húgyhólyag meridián mind a talptól indulnak.Haladási irányuk a lábon keresztül vezetnek. Ha nem tartjuk melegen a lábunkat, akkor felfázik az ember és a hideg qi a lábunktól meridiánon keresztül megtámadja a belső szerveket. Az alábbi betegségek jellemzők: fej fájás, has fájás, has menés, sérv, gyomor fájás, hányinger, hányás,inkontinencia, menstruciós fájdalom. Ezért az idős embereknek és a nőknek különösen oda kell figyelni a láb és a talp melegen tartására. Ajánljuk a meleg gyógynövényes lábfürdőt és a talp masszázst, melynek megelőző és gyógyító hatása van sok betegségre.

Zu-san-li: az akupont a láb külső részén, a térd hajlattól 4 ujjnyira helyezkedik. Ezt a pontot masszírozva kezeli a hasfájást, a hasmenést és erősíti az immunrendszert.

San-zin-jiao: a boka belső belső részén 4 ujjnyira felfelé helyezkedik. Ezt a pontot masszírozva kezeli a nőgyógyászati betegségeket, és szív, szellem nyugtató hatása van.

4, köldök

Ezt a testrészt melegítve erősítjük a lépet,a gyomort és pótoljuk a yangot . Különösen fontos azoknak akiknek a gyomra érzékeny a hideg ételre-italra , és gyakori hasmenések van. A hagyományos kínai orvoslásban gyakran a masszást és más külső alkalmazási módszert (moxa terápia, infralámpás kezelés, hőtapasz)alkalmazunk sok betegség kezelésnél. Az eredmény kíváló.

3 Tavasz méregtelenítés és meleg tisztitása

A hagyományos kínai orvoslás szerint ha túl erős a belsőszervünk funkciója , akkor meleg keletkezik, később tűzzé válik.

Ha valamelyik belső szervünk megbetegszik , akkor annak a meridiánján keresztül a hozzá kapcsolodó bőr felületen vagy érzékszerven is megmutatkoznak a tünetek.

Tavasszal főlemelkedik a hömárséklet, a Yang-qi is erősödik. Jellemző betegségek:  láz, fej fájás, köhögés, torok gyulladás,torokfájás, szem kipirosodás, stb.  A betegség oka: a meleg típusú megfázás nátha vagy influenza fertőzés, mely járványt okozhat. Ilenkor a  kezelésen pedig a meleget tisztitani, mérget eltávolító elvet alkalmazzuk , hogy testünk megint egészséges legyen. Tavasszal a természetben találhatunk gyógy hatású növényeket is.

Pl.:1, gyermekláncfű,

2,pásztortáska,

3,lándzsás útifű

Ezek leveleit fogyasztjuk. Méregtelenítő és meleget tisztitó hatásuk melett ödéma szüntető ,gyuladás csökkentő hatása is van. Ezek a gyógy növények a utca mellet , kertekben találhatók,vagy saláta kint élelmiszer boltban is lehet venni.Elkészités módjuk sok. Lehet: saláta, leves, tea.

4 Tápláljuk a szívet,szellemet

Mindig legyen jó kedve. A jó kedv táplálja a szívet ,átjárhatóvá teszi a qi áramlását ,a tavaszi egészség megőrzés és betegség megelőzés legmagasabb szintje..

 

 

Írta: Dr. Zhang Qingbin

Forditotta: dr.Zhang Xueting